Ajatuksia digistä

Ajatuksia digistä ja vähän muustakin

Nykyisin lehdet ovat täynnä kirjoituksia digitasaation puolesta ja vastaan. Kirjoitukset koskevat usein työelämää, mutta varsinkin viimeaikoina on yhä enemmän kirjoitettu asiasta koululaisia ja opiskelijoita ajatellen. Kantaa ovat ottaneet niin opettajat kuin koululaiset ja opiskelijatkin. Tämä on tietenkin ymmärrettävää kun uuden OPSin käyttöönottoa on kiireellä valmisteltu. Digisalisaatiohan on tärkeä osa uuden OPSin linjauksia.

Usein puhutaan diginatiiveista ja kuinka kaikki sähköisyyteen liittyvä olisi heille itsestään selvää ja helppoa. On totta, että opiskelijamme ovat diginatiiveja siinä mielessä, että jo heidän syntyessään netin käyttö ja yleensäkin erilaisten sähköisten työkalujen käyttö on ollut mahdollista. Kaikki nuoret eivät kuitenkaan ole diginatiiveja siinä mielessä, että he olisivat koko ajan itse käyttäneet digitalisaatiota hyväkseen. Päinvastoin osa nuorista kokee digitaalisten työvälineiden käytön vieraaksi itselleen. Eli kuten on tuotu esiin, termin diginatiivi käyttö vaatii usein tarkennusta.

On kaikille selvää, että digitalisaatio on muuttanut ja muuttaa koko yhteiskuntaa. Ja koska koko yhteiskunta muuttuu, täytyy koulumaailmankin muuttua. Koulumaailma ei voi jäädä yksin omaksi saarekkeekseen, vaan koulun nimenomaisena tarkoituksena on valmistaa koululaisia ja opiskelijoita yhteiskuntaa ja tulevaa työelämäänsä varten.

Opettajan työ siis muuttuu muun yhteiskunnan muutoksen mukana. Ja näin sen mielestäni täytyykin olla. Ja näin se on aina ollut. On kuitenkin tärkeää, että kuljetaan niin, että kouluissa otetaan huomioon pedagogiikka eikä ajatella vain ja ainoastaan että sähköisyys on kaiken a ja o. On paljon opiskelijoita, joiden digitaalisten työkalujen käyttö vaatii täydennystä. Nämä opiskelijat usein osaavat käyttää älykännykkäänsä mutta tekstinkäsittelytaidot ovat auttamattoman puutteelliset. Opettajille on myös selvää, että sähköiset työkalut eivät välttämättä sovi jokaiseen tilanteeseen vaan paperilla ja kynälläkin on paikkansa.

On ollut myös mielenkiintoista havaita kuinka kahtiajakautunut opiskelijoiden mielipiteet ovat esimerkiksi koskien sähköisiä oppikirjoja. Osa opiskelijoista on ottanut heti käyttöönsä sähköisen materiaalin ja osa pitää kynsin ja hampain kiinni paperikirjoistaan. Tämä on tietysti ymmärrettävää, sillä me ihmisethän olemme erilaisia.

Mutta maailma muuttuu koko ajan. Muutos on nopeaa ja se tuo tullessaan yhä uusia ja erilaisia asioita kouluelämäänkin. Mielestäni on mielenkiintoista tehdä työtä koulumaailmassa juuri tällä hetkellä kun muutokset ovat isoja ja niillä on merkittäviä vaikutuksia tulevaisuuteen. Muutoksia on varmasti tulossa vielä paljon. Juuri viime viikollahan saimme taas lukea lehdistä ja netistä kuinka oppiaineita mahdollisesti tullaan pisteyttämään yliopistoon pyrittäessä. Kaikella tällä on suuri vaikutus paitsi opiskelijoiden jatko-opintoihin ja tulevaisuuteen myös tietysti opettajien työhön.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s