Pilipaliopetusta

 

Kari Uusikylä on puhunut koulujen opetuksen pilipalisoitumisesta. Pilipalisaatio on erään opettajan lanseeraama käsite, jonka mukaan tärkeimmäksi asiaksi elämässämme tulee laite, joka toimii ja vanhenee huomenna käsiin. Opetus muuttuu pirstaleiseksi, tehdään jotain, mutta ei välttämättä kunnolla, tai ollaan vain tekevinään ja laite muuttuu itsetarkoitukseksi.
Kieltämättä koulujen opetuksen digitalisoitumisesta puhutaan yleisesti paljon. Laitteiden määrät ja koulujen nettiyhteydet ja niiden toimivuus tai toimimattomuus tuntuu olevan yleinen puheenaihe, kun opettajat eri kouluista kohtaavat. Helposti tulee kuva, että laitteet ovat kaiken keskiössä – jos näin on, niin silloin itse digitalisaatio on mielestäni ymmärretty väärin.

Digitalisaatio on tätä päivää ja koulu on osa yhteiskuntaa ja silloin myös digitalisaatio kuuluu koulun arkeen. Se mahdollistaa monipuolisemmat opetusmenetelmät ja opetuksen eriyttämisen. Mutta vaatii uudenlaista ajattelua opetukseen ja uudenlaisten pedagogisten ratkaisujen käyttöä. Tärkeää on että digitalisaatio on osa oppilaan oppimista ja pedagogista kokonaisutta, ei irrallinen lisä.

Opettaja ei muutu uudistumisen myötä statistiksi, vaan opettajan rooli on tärkeä kokonaisuuden näkijänä ja oppimisen ohjaajana. Hän motivoi ja suuntaa opetuksen. Laitteet ja ohjelmat eivät takaa hyvää opetusta, vaan tarvitaan ammattitaitoinen opettaja, joka osaa ottaa ne toimivaksi osaksi opetusta. Opettaja huolehtii, ettei opetus muutu pilipaliopetukseksi.

Opetuksen keskiössä on edelleen oppilas ei laite. Tai ei opplas yksinään, vaan opetuksen keskiössä on vuorovaikutus ja yhteisö. Niistä opetuksen tulee yhä enemmän lähteä liikkeelle. Yhdessä tekeminen ja vuorovaikutustaidot ovat tulevaisuudessa opetuksen tärkeimpiä asioita.  Digitalisaatio luo tähän uusia mahdollisuuksia, ei suinkaan vähennä.

Mainokset

Tietoja Tiina

Opettaja Digimaailman poluilla.
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Pilipaliopetusta

  1. Digitalisaatio on hyvä renki, mutta huono isäntä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s