Lukio uudistuu – taas!- oletko valmis?

 

Kannoin korteni kekoon ja kävin vastaamassa pari viikkoa sitten OPH: n #Uusi lukio kyselyyn siitä, millainen tulevaisuuden lukio pitäisi olla. Uskon, että aika moni lukion opettaja on sinne jättänyt mielipiteensä, mutta en usko, että niillä on lopulta suurtakaan merkitystä. Muutamana menneenä viikkona lukiomaailmassa on herättänyt kiivasta keskustelua opetusministerin ajama lukiouudistus. Tämän mukaan Suomessa on 2019 uusi uljas lukio, jossa painottuvat nykyistä enemmän matematiikka, luonnontieteet ja kielet. Päämääränä on lisätä lukion vetovoimaa yleissivistävänä ja korkeakouluihin jatko-opintokelpoisuuden antavana kouluna, vahvistaa lukio-opetuksen laatua ja oppimistuloksia sekä sujuvoittaa siirtymistä korkeakouluun. Keinoja ovat yksilölliset ja joustavat opintopolut, niiden vaatima ohjaus ja tuki sekä oppiainerajat ylittävät opinnot ja korkeakouluyhteistyö.

Edellinen uudistus lukiossa aloitettiin syksyllä 2016, kun otettiin käyttöön uusi opetussuunnitelma. Mielestäni teemme jo noita mainittuja uudistuksia uuden opetussuunnitelman käyttöönoton myötä: kehittelemme yksilöllistä oppimista, luomme oppiainerajat ylittäviä opintokokonaisuuksia, kehitämme ja monipuolistamme arviointimenetelmiä jne.

Myös digipedagogiikka kulkee tiiviinä osana näitä OPS uudistuksia. Digitalisaatio on mahdollistanut tehokkaan ja laaja-alaisen tiedonhaun ja tiedon kriittisen tarkastelun, se on lisännyt autenttisuutta kielten oppimiseen, tarjoaa sovelluksia, jotka auttavat oppimisvaikeuksista kärsiviä, sen avulla voidaan harjoitella yhteistä tiedon tuottamista ja tiimityöskentelytaitoja, sen avulla voidaan luoda yksilöllisiä oppimispolkuja, se tarjoaa oppimisanalytiikka arvioinnin tueksi, ja sen avulla voidaan luoda luovia ja innovatiivisia oppimiskokemuksia sekä kansainvälistä yhteistyötä. Mahdollisuudet ovat rajattomat; mutta olemme vasta alkutaipaleella digioppimisen syvemmässä hyödyntämisessä ja uudenlaiset menetelmät sekä niiden sisäistäminen vaativat aikaa sekä opettajilta, että opiskelijoilta alkaakseen tuottaa tulosta. Silti lukio-opetuksen laatua pitäisi taas parantaa! Kärjistetysti voisi kysyä, että missä vaiheessa se on jo ehditty todeta ei-laadukkaaksi ja kenen toimesta?

Opetusministerin mukaan edellisellä hallituskaudella toteutettu lukiouudistus jäi liian vaatimattomaksi ja tässä välissä ehdittiinkin jo aloittaa reaaliaineiden tuntijakouudistus kokeilu 30 lukiossa; oma opinahjoni mukaan lukien, Tuntijakokokeilun tarkoituksena on testata valinnanvapauden lisäämistä lukio-opinnoissa ja tulokset tästä kokeilusta saadaan vasta 2020, mutta Lukiouudistusta suunnitellaan aloitettavaksi jo 1.8.2019, eli kokeilun tuloksia ja vaikutuksia ei ehditä analysoimaan ennen uudistusta.

Opetussuunnitelmauudistuksen lisäksi lukiossa on jo käynnissä toinenkin merkittävä ­uudistus: ylioppilaskokeiden sähköistyminen; 2019 kaikki kirjoitettavat aineet tullaan tekemään sähköisesti. Jo yksistään tämä on lisännyt opettajien työtaakkaa huomattavasti, samoin opiskelijoiden epävarmuutta mm. tarvittavien ohjelmien osaamisessa.

Nämä molemmat – sekä OPS, että sähköinen YO-tutkinto – on toteutettu suunnittelusta alkaen hyvin pikaisella aikataululla ja kiire uudistaa lukiota tuntuu siis jatkuvan. Tällä hetkellä pinnalla on myös korkeakoulujen opiskelijavalinnan uudistaminen; tavoitteena ylioppilastodistusten arvosanojen painoarvon lisääminen sisäänpääsyssä jo vuonna 2020. Esiteltyjen mallien perusteella arvosanojen painotukset ja lukiouudistuksen painopisteet näyttävät korreloivan: luonnontieteellis-matemaattiset aineet tuovat enemmän pisteitä kuin reaaliaineet ja kielet. Uusi tuntijakomalli yhdessä korkeakoulujen sisäänottomallin kanssa tulee mitä ilmeisimmin ohjaamaan tulevaisuuden lukiolaisten valintoja tiettyyn suuntaan. On pakko kysyä takaako tämä yhtäläiset jatko-opintomahdollisuudet kaikille?

En tarkoita, että kaikki uudistukset olisivat huonoja, mutta tällä hetkellä tuntuu, että lukio on jatkuvasti kiihtyvässä uudistuksen syklissä, josta puuttuu selkeä päämäärä ja suunnitelmallisuus – sekä käsitys siitä, millaiseen lopputulokseen tämä johtaa sen tärkeimmän, opiskelijan, kannalta.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s