Miksi digi saa meidät niin tyytyväisiksi…ja samalla riippuvaisiksi?

 Digivälineistä ja sovelluksista on meille paljon iloa, mutta samalla digi koukuttaa ja tekee monet riippuvaisiksi.  Kuulun näistä kumpaankin kategoriaan.  Useimmiten hyödynnän teknologiaa arjessani. Se tuo tehoa työntekooni ja hommat hoituvat. Toisinaan taas nettipelit ja surffailu vievät mennessään ja mikään ei etene.  Ja välillä iskee suorastaan digiähky niin työelämässä kuin vapaa-ajallakin. Koko ajan pitäisi ’olla on-line’  ja tietoinen alan uusista asioista.   

Älypuhelimet uudistuvat jatkuvalla syötöllä ja monet haluavat omistaa niistä viimeisimmän. Voisi sanoa sen olevan todellinen kumppani suorastaan, joka on korvannut puhelimen, kameran ja jopa tabletin uskomattoman nopeassa ajassa.  

Teknologia muuttuu niin tiuhaan tahtiin, että se on nykyään sitä mitä ei ollut vielä keksittykään, kun synnyimme.  Uusia teknologisia mullistuksia syntyy jatkuvasti ja teknologia on kaikkialla. Ei ole oikein enää aluetta, jossa sen tarjoamia välineitä ei olisi hyödynnetty.  Digilaitteita, joita voidaan kontrolloida käsillä tai äänen avulla ja jotka saavat maantieteelliset etäisyydet katoamaan väliltämme on joka puolella arjessamme.  

Tästä seuraa toisaalta välitön tyytyväisyyden tunne siitä, että ’maailma’ on koko ajan käden ulottuvilla ikään kuin ’hallittavissa’, mutta samalla se on illuusiota meitä ympäröivästä ’todellisesta maailmasta’. Monen ihmisen digikäyttö onkin jatkuvaa kamppailua välttämättömyyden ja riippuvaisuuden välillä. 

Viime vuosien teknologiset keksinnöt kiehtovat samalla kun ne huolestuttavat. Ne saavat meidät innostumaan lapsen tavoin, kun seuraamme älykellosta kehomme toimintoja tai laitamme virtuaalilasit päähän ja ’uusia maailmoja’ avautuu edessämme. Teknologian välineet mahdollistavat uudenlaisen unelmoinnin ja scifistä tulee jollain tasolla totta. Endorfiinit hyrräävät kehossa ja tietyt alueet aivoissa aktivoituvat, kun koemme välitöntä mielihyvän tunnetta niitä käyttäessä.   

On kiehtovaa seurata miten pitkälle laitteet, robotiikka, nanoteknologia ja tekoäly voivat korvata ihmisen fyysistä toimintaa ja aivotyötä.  Minkälaisiin vaativiin kysymyksiin teknologian avulla voidaan vastata ja missä asioissa se päihittää ihmisen?  Tulevaisuudessa ajavatko älyautot puolestamme älykaupungeissa ja meidän ei oikeastaan tarvitse enää liikkua vaan kohtaamme toisiamme vain virtuaalisesti? 

Teknologia tuo meille paljon hyvää, mutta samalla haasteita. Laitekeskeisessä maailmassa olen huolestunut siitä, miten digi vaikuttavaa pidemmällä aikavälillä aivojemme toimintaan ja suoristuskykyyn. Miten kärsii unen laatu nettiselailun takaamasta jatkuvasta vireystilasta ja viimeiseksi illalla näpytellyistä whats’ap viesteistä? 

Syyskuussa olin viikon merillä digimaailman tavoittamattomissa.  Pakotettu netittömyys teki hyvää mielelle ja joku solulle. Niinpä joululomalla omat laitteeni menevät taas kiinni, kunhan sitä ennen olen ensin palauttanut kaikki koulutuksemme digitehtävät, kommentoinut oppilaiden sähköiset portfoliot, lukenut tenttiini sähköiset kirjat ja lähettänyt sähköisesti kommentit oppikirjan kustantajalle ja… 

Lomalla en aio kommentoida millään foorumilla mitään, en ostaa netistä mitään, en seurata kenenkään blogia tai twiitata ajankohtaisaiheista. Enkä varsinkaan kertoa sovelluksella missä olen ja kenen kanssa.  Aion myös rohkeasti syödä annokseni ennen kuin kukaan on ehditty kuvata sitä Instagramiin.  Tammikuussa esikoiseni syntyy ja hyppään tuntemattomaan. Ollaan olennaisen äärellä ja ei auta virtuaalimaailman sovellukset. Silloin onkin hyvä pohtia millaiseen teknologian käyttöön haluan lastani alkaa ohjata ja millaiselta mahtaa hänen digitulevaisuutensa näyttävän?  Entä omani?  

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s