Vähentääkö digitalisaatio työtämme ja ylipäätään työntekijöiden tarvetta?

Jos ajattelen omaa työtäni lukion aineenopettajana, digitalisaatio ei ole vähentänyt työtäni, päinvastoin. Olen toiminut lähes kaksikymmentä vuotta ammatissani ja jokainen vuosi tuntuu entistä kiireisemmältä. Kiire ei johdu tuntien lisääntymisestä, sillä ne ovat pysyneet lähes samassa  tai jopa vähentyneet. Kiirettä ei myöskään lisänne vanhenemiseni tai ”höperöitymiseni”, sillä omasta mielestäni olen ihan näppärä ja taitava työntekijä jos verrataan siihen millainen olin kymmenen tai viisitoista vuotta sitten.

Kiireisyys työelämässä ja omassa ammatissani opettajana johtuu siitä, ettei tuntien suunnitteleminen ja niiden pitäminen enää riitä. Digitalisaation aikakaudella pitää olla läsnä reaaliajassa mutta etenkin digiajassa, ihan koko ajan. Pitää vastata sähköposteihin, whatsup- ja wilma-viesteihin, raportoida asioita sinne ja tänne, tehdä kyselyjä ja tilastoida niitä, tehdä digikokeita, opiskella samalla uusia ohjelmia ja miettiä tulevia haasteita ja kaikkea muuta. Eikä pelkästään työajalla vaan koko ajan. Tästä syystä oppituntien pitäminen on sujuttava rutiinilla, jos aikoo selviytyä.

Työntekijöiden vähentämisestä on kerrottu uutisissa paljon. Viimeksi tänään Helsingin sanomissa (27.10.2017) oli artikkeli, jonka mukaan myrksy lähestyy pankkisektoria. Artikkelin mukaan pankkisektorilta katoaa tuhansia työtehtäviä. OP:arvoi vähentävänsä tuhansia, Aktia-pankki neljäsosan ja Nordea 6000 työntekijää. Samanlaisia uutisia luimme vuonna 2016, jolloin otsikoihin nousi Nokia yli tuhannen työntekijän vähennyksellä. Myös posti on muuttanut pienellä ajalla toimintaansa. Työpaikkojen katoamiseen syynä on automatisaatio mutta sen takana pääsyinä ovat kannattavuus ja kilpailukyky.

Kannattavuutta haettaessa automatisointi on keino selviytyä .Digitalisaation määrä siis vain lisääntyy koska Suomen on pysyttävä kilpailukykyisenä. En siis purnaa tieto- ja viestintäosaamisen jatkuvasta opiskelemisesta enkä useiden laitteiden ja sovellusten samanaikaisesta käyttämisestä, koska se auttaa minut pysymään mukana monessa muussakin.  Opiskelemieni taitojen ansiosta suoriudun varsin näppärästi monesta arkipäivän ongelmasta: osaan ajastaa mökimme lämmityksen päälle 300 kilometrin päästä ja käyttää autoa, joka on täynnä tietotekniikkaa.

Moni työpaikka katoaa ja moni työtehtävä muuttuu. Eniten suren automatisoitumisessa ja digitalisaatiossa kiireen tunnun lisääntymistä arjessamme – vaikka sen pitäisi mennä toisinpäin. En vaihtaisi digitalisoimatonta mökkiä nykyisen tilalle, enkä palaisi turvattomampaa autoon. Mutta kyllä minä mielelläni keskustelisin enemmän työajalla opsiskelijoideni kanssa tai kysyisin oikeasti apua pankkitoimivirkailijoilta tai terveydenhuollon henkilökunnalta kun sitä tarvitsen.

Lähteet: 

http://www.lansivayla.fi/artikkeli/509831-posti-poistaa-kaduilta-300-kirjelaatikkoa-iso-muutos-pk-seudulla-ja-uudellamaalla
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001727481.html
http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/560043-iso-muutos-postissa-tanaan-tama-kaikki-muuttuu

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s