Google Classroom ja oppilaiden oikeudet

 

Viime aikoina Facebookissa GSE –ryhmässä  alkoi vilkas keskustelu siitä, että Google kerää tietoa jopa alaikäisistä oppilaista. Softpedian ja Electronic Frontier Foundationin mukaan Google kerää muun muassa oppilaiden tietokoneilla tekemiä hakuja ja hakutermejä, syntymäpäiviä, asuinpaikkoja, nimiä, yhteystietoja sekä tietoja tavoista käyttää internetiä. Googlen edustaja Suomessa korostaa sitä, että organisaatiotilin (GSE) takana on sopimus Googlen ja organisaation välillä. Asia kuitenkin huolestuttaa monia, vaikka sopimuksen mukaan Google pitää huolta sitä, että palvelu noudattaa kansallista ja EU-lainsäädäntöä.

 

Käytän melkein päivisin alakoululaisten kanssa Google Classroomia, joka on todella helppokäyttöinen ja muut palvelut on integroitu siihen hyvin. Huomasin, että Google Classroomiin kirjautumisessa oppilailta pyydetään myös puhelinnumero. Jotkut oppilaat laittavat numeron miettimättä, mihin tämä tieto heistä menee. Kun taas toiset kyselevät opettajalta, saako näitä tietoja laittaa vai ei.

 

Google ei tietenkään ole ainoa, joka kerää kaikenlaista tietoa, mutta fakta on se, että kaikki, mitä me teemme netissä sähköisten palveluiden kautta on tavalla tai toisella kytketty meidän henkilökohtaisiin tietoihimme. Aikuisena mietin aina, mitä laitan nettiin ja mitä en, mutta sama asia täytyy opettaa lapsille jo pienestä pitäen. Se ei ole helppoa eikä itsestään selvää, varsinkin kun kysymys tulee yllättäen lapsen räplätessä kännykkää.

 

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s