Tunnelmia koulutuksen alusta

Digikehittäjäopettajakoulutus alkoi viime viikolla. Olen innostunut siitä, että vihdoin saan koulutusta työhön, jota olen tehnyt jo vuoden. Myös mahdollisuus systemaattiseen kehittämiseen ja harjoitteluun kiinnostaa. 

Koulutuspäivän aikana mietin usein systemaattista kehittämistä. Koulutuksen vetäjillä oli selkeä teoriapohja ja käytännön esimerkkejä tukemassa näkemystä siitä, että mitään ei tapahdu, jos kehittäminen ei ole rakenteissa. Seuraava kysymys onkin, miten kehittäminen saadaan arkeen. Yhtenä vaihtoehtona ovat tietenkin YT-ajat, mutta usein spontaanit käytäväkeskustelut ovat hedelmällisimpiä, vaikka ne eivät tavoita kaikkia. Miten spontaanin keskustelun ja aidon tarveen tuoman kontaktin tunnelman saisi kopioitua järjestettyyn koulutukseen? Miten koulutus tavoittaisi ne opettajat, joilla voimavarat uuden edessä ovat vähissä tai täysin lopussa?

Koulutuksessa haluan oppia kouluttamaan erilaisia opettajia ja varsinkin kannustaa heitä omaan vastuunottoon. Viimeksi eilen pidin pajan, jossa montaa opettajaa piti kädestä pitäen auttaa yksinkertaisten asioiden selvittämiseen. Haluaisin myös pystyä vastaamaan erilaisiin pulmiin, joita opettajat kohtaavat päivittäisessä työssään. Toisaalta on tärkeää myös pystyä rajaamaan työ muuhun kuin it- vastaavana toimimiseen. Uskon, että koulutus antaa uusia ideoita oman pedagogisen tyylin ja mallin kehittämiseen. Kokemattomalle opettajalle oman opettajuuden kehittäminen on erityisen tärkeää, vaikka joskus tuntuu, että uusien asioiden taakka on suuri: Pitää ryhmäyttää, pitää opettaa vuorovaikutustaitoja, pitää hallita ryhmää, pitää coachata opettajia – pitää jaksaa itse omassa työssään.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s