Valokuva – teos vai otos?

 

Kun tavallinen kadunmies ottaa valokuvan, hän kaivaa puhelimen tai kameran laukusta ja laukaisee muiston itselleen. Muistot ovat tärkeitä ja hienoja asioita.
Kun valokuvaaja tekee teoksen, asia on hieman monimutkaisempi. Tilanteen tullessa valokuvaaja tekee kuvan samalla tavalla huomioiden muutaman muuttujan. Äkkitilanteessa nopea valon suunnan tarkastus, valotusajan arvionti vallitsevaan valoon nähden, valon väri tarvitseeko manuaalisesti säätää oikea valkotasapaino, huomioi liikkeen suunnan ja nopeuden ja sovittanut sen suljinaikaan, miettinyt tarkennuspisteen, kultaisen leikkauksen hyväksikäytön, vertikaaliset, horisontaaliset ja diagonaaliset objektit ja niiden suhteet, tyhjän tilan käyttö ja arvo, värien ja vastavärien tasapaino ja kontrasti, teoksen kulkusuunta ja tilankäyttö siinä, vaaleiden huomiokohteiden rajaaminen pois kuvasta siirtymällä pienen sivuaskelen, kuvakulman säätö notkistamalla jalkoja. Onko tässä kyseessä otos vai teos? Tähän kun lisätään oikealla kameralla tehtävät säädöt ja mahdollisuudet sekä kuvankäsittely ruudulla ei kysymykseen ole kuin yksi vastaus. Mielestäni kyseessä on teos.
Oletteko kysyneet ikinä kuvataiteilijalta tai kirjailijalta haluaako hän antaa työnsä kaikkien ihailtavaksi ilmaiseksi ja hyödynnettäväksi rajattomasti? Miksi ihmeessä sitten valokuvia joiden tekemiseen ihmiset ovat uhranneet opiskelun ja harjoittelun kautta aikaa rahaa ja taiteellista näkemystä, pitäisi antaa työnsä ilmaiseksi jakoon? Minä en ainakaan tee näin, toivottavasti eivät muutkaan työtään arvostavat taiteilijat.

Heikki Damski, Laajalahden koulu

IMG_2992_1_moos_25_23_800

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Valokuva – teos vai otos?

  1. pikipeto sanoo:

    Hyvää pohdintaa ja kuvan ottamisen/tekemisen prosessin erittelyä. Tekijän oikeuden osalta tällä työn määrällä ei kuitenkaan juridisesti ole mitään merkitystä, tekijän oikeus on kuvan ottajalla ja ensimmäisellä julkaisijalla aina. Hän voi määritellä kuvan käyttöoikeudet

    Tykkää

  2. pikipeto sanoo:

    …lähti liian aikaisin. Tekijä voi määritellä kuvan käyttöoikeudet ja käyttötavat creative commons lisenssillä haluamallaan tavalla. Jos haluaa pitää kuvan täydet hallintaoikeudet itsellään, pitää kuviin laittaa vesileimat – jos niitä julkaisee netissä (ja ne pilaavat kuvan katselukokemuksen). Kuviensa käyttöä voi seurata kätevästi mm. Googlen käänteisellä kuvahaulla. Valokuvasisällön se tunnistaa varsin hyvin.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s