Yhteisöllistä oppimista opetusvideota tehdessä

Uusien tieto- ja viestintätekniikkaan liittyvien taitojen oppiminen voi olla monelle opettajalle haastavaa. Suurin ongelma taitojen oppimisessa tuntuu olevan aika. Mistä löytää aikaa oman työn ohella taitojen opettelemiseen? Toinen suuri ongelma tuntuu olevan motivaatio. Jos kuitenkin motivaatio taidon oppimiseen on kunnossa, ei ajalla enää olekaan niin suurta merkitystä. Ratkaisemalla motivaatio-ongelman, ratkaisemme myös muut ongelmat taidon oppimiseen liittyen. Ainakin näin olisi helppo ajatella. Mistä siis saada motivaatiota uusien taitojen opetteluun?

Ratkaisimme kollegoideni kanssa tämän sillä, että rupesimme yhdessä pohtimaan mitä tahtoisimme oppia itse. Ei mennyt kauaakaan, kun keksimme ottaa käyttöön koulullemme suurella rahalla hankitut Lego-robotit, jotka olivat jo hyvän aikaa pölyttyneet kaapissa. Meillä oli nyt jotain konkreettista minkä parissa toimia. Aloitimme neljän porukalla opettelemaan yrityksen ja erehdyksen kautta, mitä robotit ovat, mitä niillä voi tehdä ja viimeisenä sekä tärkeimpänä: mitä voimme opettaa roboteista muille?

Tästä projektista tulikin yhtäkkiä yhteisöllisen oppimisen mukainen projekti. Voisi melkein puhua jonkin sortin ilmiöstä, minkä aiheena oli ohjelmointi. Lopullinen tuotos tulisi olemaan opetusvideo kollegoillemme, minkä avulla saisimme vähänkin asiasta kiinnostuneen kokeilemaan yksinkertaista ohjelmointia robotin avulla. Vaikka videon päätarkoitus olikin opettaa muita, opimme videota tehdessä paljon enemmän kuin kukaan videota katsomalla tulisi oppimaan. Opimme vahingossa monipuolisia tvt-taitoja, joita voisimme käyttää työssämme.

Opetusvideon tekeminen on melko monipuolista hommaa. Aloitimme robottien rakentamisella, mikä oli hauskaa, mutta osalle myös yllättävän haastavaa. Suurin ongelma oli kuitenkin saada ohjelmointisovelluksen käyttö tallentumaan videolle. Olisimme tahtoneet käyttää kuvankaappaussovellusta kuten Screen-o-maticia, mutta koska koulujen tietokoneille ei voi itse asentaa ohjelmia, emme pystyneet näin toimimaan. Jouduimme tyytymään hätäratkaisuun eli kuvaamaan iPadilla tietokoneen ruutua. Kuvanlaatu oli heikkoa, mutta tarkoitukseen sopivaa. Lego Education Programming -ohjelmaa oli pakko käyttää koulun tietokoneella, sillä se on maksullinen sovellus, jota ei tietääksemme omalle kotikoneelle saa ostamatta kallista robottia itselleen. Ratkaisemalla käytännön ongelmia ja keksimällä uusia ratkaisuja jouduimme kokeilemaan monipuolisia työtapoja ja ohjelmia.

Kuvattuamme videon aloitimme sen editoinnin iMovies-appsilla. Tämäkin oli osalle ryhmästämme uutta, mutta nyt jokainen meistä käyttää iMovieta sujuvasti. Lisäsimme ääntä videolle jälkikäteen ja editoimme videota parhaamme mukaan. Viimeinen vaihe videon tekemisessä oli laittaa se julkiseksi Youtubeen. Videoiden jakaminen Youtubessa on helppoa, mutta vaatii uudelta käyttäjältä pientä harjoittelua.

Mitä opimme projektin aikana:

  • Lego Mindstorms -ohjelmointia
  • iMovie:n peruskäyttöä sekä äänen ja kuvan yhdistämistä
  • videon lataamista Youtubeen
  • Explain Everything -appsin käyttöä (vaikkei tätä lopulta videon tekemisessä käytettykään)
  • uuden motivoivan tavan opetella uusia tvt-taitoja yhdessä

Opetusvideon tekeminen porukassa on suositeltavaa kaikille digikehittäjille. Videota tehdessä oppii vahingossa jopa ihan hyödyllisiä taitoja. Pääsimme siis jakamaan asiantuntijuutta työyhteisössämme monellakin tapaa. Opetimme toisiamme projektin aikana. Yksi meistä oli lähes Lego-insinööri ja toinen kokenut videoiden editoija. Projektin lopulla jokainen meistä hallitsi kaikki projektin osa-alueet edes jollain tavalla.

Meillä oli projektin alussa selkeä päämäärä: opetusvideo Lego-roboteista. Se miten päämäärä saavutettiin oli alati muuttuva prosessi, minkä aikana pääsimme opettamaan toisiamme eri ohjelmien, laitteiden ja palveluiden käytössä. Voisiko tästä tehdä yleisen käytännön opettajien keskuudessa? Kootkaa opettajista porukka, minkä tehtävänä on opettaa uusi taito muille. Voi jopa käydä niin, että joku oppii opetusvideosta. Lähes varmaa on kuitenkin se, että kaikki opetusvideon tekemiseen osallistuneet oppivat uusia taitoja.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s