Mobiililaitteiden myötä olen enemmän jossain toisaalla

Valokuva on aina toisaalla ja menneessä aikamuodossa; jotakin on ollut. Se mikä on kuvapinnalla esillä, on samaan aikaan tapahtunut aikaisemmin jossain toisaalla. Kuitenkaan kysymys siitä onko valokuva dokumentti tai miten se on totta, ei näyttäydy kovin mielenkiintoisena. Mielenkiintoisempaa on se missä ja miten monilla tavoin valokuva on vuorovaikutteisissa suhteissa ja välineenä erilaisissa yhteyksissä muodostaen uudenlaisia merkitysehdotuksia unohtamatta sitä, että jotakin oletetaan olleen. Sopimus valokuvan myyttisestä kyvystä kuvata jonkin tapahtumista on kuvien määrällä mitattuna läsnä olevampi tässä hetkessä kuin koskaan aikaisemmin; jotakin on ollut on edelleen pätevä tapa asettaa asioita ehdolle kuvallisin keinoin. Etenkin mobiililaitteiden kanssa huomaan olevani usein jossain muualla kuin siellä missä olen.12nakymaa.jpgMobiililaitteet ja valokuva ovat mukana määrittämässä mm. sitä miten tietyissä tilanteissa asioita esitetään. Valokuvilla näytetään usein sitä mitä muutkin näyttävät, tavoilla joilla kuuluukin asioita esittää, miettimättä juurikaan sitä mitä ja miksi näytetään kuten näytellään. Kuva ilmenee jokaisessa tilanteessa eri tavoin. Sen lisäksi, että valokuva on aina toisaalla, uskotaan valokuvan usein todistavan jotain tapahtunutta. Samaan aikaan valokuva ei kuitenkaan puolusta olemassaoloaan mitenkään; sen alkuperää ei ole olemassa muualla kuin kulttuurissa. Valokuva on täysin kulttuurinen tapahtuma. Voin liittää mitä tahansa mihin tahansa ja luoda uusia merkityksiä kuten haluan. Kuvissa merkitykset eivät kuitenkaan ole miten tahansa. Vakiintuneiden toimintatapojen kautta merkityksiä tuotetaan ja merkitykset ovat mukana tuottamassa välineitä ja merkityksiä siitä miten merkityksistä puhutaan ja kirjoitetaan. Sekin mitä tässä kirjoitan valokuvasta voisi yhtä hyvin olla toisin. Valokuvallakaan ei ole mitään ennalta määrättyä pyrkimystä mihin se on menossa, sekin on vailla suuntaa tai päämäärää.

Valokuvan kohdalla merkitysten ihmettelyn voi pohtia olevan ajankohtaista mm, sosiaalisessa mediassa esille tulevan loputtoman kuvamäärän myötä. Kuvien oleminen suhteessa esimerkiksi mobiililaitteisiin on suhteessa asioiden käyttämiseen; kuvien käyttötavat muokkaavat merkityksiä. Sillä on merkitystä miten asioita käytetään; merkitykset muodostuvat käytöstä. Nyt voisi tarkastella vaikkapa MV-sivuston kuvien todistusvoimaa, snapchattien kuvia, linssipohjaisten kuvien tai käsitteellisten valokuvien merkitysehdotuksia ja kysyä mikä merkitys on sillä, että valokuvasta voi ajatella, että jotakin on ollut?

Mobiililaitteiden olemassaolo määrittää monia asioita jo pelkällä olemisellaan, muun muassa sen minkälaisia sisältöjä suunnitellaan tietynlaisille laitteille. Ihmiset ovat mobiilivälineiden kanssa koko ajan odottamassa jotakin tapahtuvan, ja etenkin mobiilivälineitä mukana pidettäessä jotakin tapahtuu koko ajan jossain toisaalla. Itsesäätelytaidot korostuvat kun kokoajan tapahtuu mitä tahansa. Itsesäätelyllä on suuri merkitys sille miten pystyy itse valikoimaan sitä minkälaiseen vuorovaikutukseen ympäristön tarjoaminen toimintamahdollisuuksien kanssa ryhtyy. En ole vielä tavannut älylaitetta jolla olisi unirytmi sekaisin. Se, että jotakin tapahtuu koko ajan, tarkoittaa, että myös silloin kun mitään ei tapahdu ollaan valmiina vastaanottamaan jotakin ihan mitä tahansa jostakin mistä tahansa ja milloin tahansa. Se mitä vastaanotetaan ei usein kuitenkaan ole mitä tahansa, koska väline on mukana päättämässä sitä mitä se mitä tahansa voi olla milloin tahansa. Verkossa voin tehdä tarinan joka ei pääty koskaan, sillä ei ole alkua eikä loppua. Täällä voin klikkailla loputtomiin sisältöjä joita satunnaisesti näytölläni tapahtuu. Se, että minulla on tekniikan ja markkinoinnin myötävaikutuksesta aikaisempaa suurempi näyttö tietokoneessani näyttää vaikuttaneen ainoastaan siihen millä tarkkuudella voin tarkastella mitä tahansa.

Lasse Peltola

Merisaappaan koulu

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s