Pohjis osallistui mediataitoviikkoon

Pohjis osallistui mediataitoviikkoon

Mediataitoviikko on mediakasvatuksen teemaviikko, jonka tavoitteena on kehittää nuorten ja aikuisten mediataitoja.

Mediataitoviikkoa vietetään ympäri maata aina helmikuun toisella viikolla erilaisten toimintojen ja tempausten merkeissä. Viikon aikana kouluissa ja kasvatukseen liittyvissä ryhmissä käsitellään erilaisia median sekä tieto- ja viestintäteknologian ilmiöitä ja niihin liittyviä aiheita ja kysymyksiä. Pohjislaiset nuoret ja aikuiset osallistuivat mediataitoviikkoon vierailun ja teematuntien merkeissä.

Viikko alkoi keskusradion kautta lähetetyllä kuulutuksella, jonka pitivät 9-luokkalaiset nuoret. He kertoivat mitä mediataitoviikko tarkoittaa ja esittelivät mitä koulussa tulee viikon aikana tapahtumaan.

Tiistaina koulussa oli vierailija tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksesta antipiracy ry.stä http://antipiracy.fi/ ja kuuntelimme n. 50 min esityksen tekijänoikeuksista ja artistin urasta. Tilaisuudessa puhui Juha Rislakki ja esiintyi beatboxaaja Felix Zengerin, joka kertoi omasta urastaan ja piti lyhyen shown. Esitys oli menestys ja sai kiitosta sekä hyvää palautetta oppilailta ja opettajilta. Vierailu maksoi koululounaan ja kahvien verran. Voin lämpimästi suositella yhdistystä.

Luennon jälkeen kaikille oppilaille pidettiin luokissa oppitunti koskien kunnianloukkausta ja yksityiselämää loukkaavaa tietoa. Oppitunti paketti löytyy MLL materiaaleista Laki, nuoret ja netti (8-9-luokkalaisille). Materiaali sopii mielestäni myös 7-luokkalaisille. Oppitunti rakentui videon hyvä läppä -alustuksen ja lakitiedon ympärille. Palautteen perusteella lähes jokaisessa luokassa saatiin aikaiseksi rakentavaa keskustelua ja työstetyt tuotokset. Osalla ryhmistä jopa loppui aika kesken ja keskustelua olisi voinut jatkaa pidempään.

Keskiviikkona tai torstaina opettajat pitivät luokka-asteille suunnatut oppitunnit. Materiaalin saimme mediataitokoulun ja MLL sivuilta. Jokainen tunti sisältää videon ja sen ympärille suunnitellut tehtävät. 7-luokkalaiset tekivät paketin Olenko ainoa? Tunnin tavoitteena on pohtia sosiaalisen median palveluita, some – sovellusten yksityisyysasetuksia, tunnistaa nettikiusaamista ja havaita että lait pätevät myös netissä. 8-luokkalaisten oppitunti käsitteli nettipelaamista. Oppitunti – Se vaan pelaa, on yksi osa Nettielämää – oppituntisarjasta. Tavoitteena oli käsitellä netti- ja videopelaamisen hyviä ja huonoja puolia. 9-luokkalaiset käsittelivät aihetta Seksiä mediassa. Tunnin tavoitteena oli edistää medialukutaitoa, tukea toimintaa mediakulttuurissa ja kehittää kriittistä ajattelua.

Viikko sujui opettajien palautteen perusteella loistavasti. Tunnit olivat motivoivia ja toivat vaihtelua rutiiniviikkoon. Oppilailta palautetta kerättiin suullisesti ja sen perusteella viikon voi toteuttaa uudelleen ensi vuonna. Tvt-ryhmältä meni jokunen tunti materiaalin etsimisessä, valitsemisessa ja koostamisessa sopivaksi kaikille opettajille sekä aikataulujen järjestämisessä.

Oli erittäin positiivista nähdä kuinka kaikki opettajat astuivat rohkeasti ulos aineenopetusrooleistaan ja sitoutuivat viikon teemaan ja oppituntien pitämiseen. Projektia auttoi oppituntien paketoiminen valmiiksi kokonaisuuksiksi. Oppituntiohjeet ja linkit laitettiin Fronteriin.

Materiaalit löytyvät valmiina medialkasvatus.fi sivustolta http://www.mediakasvatus.fi/ tai http://www.mediataitokoulu.fi hakusana nettielämää, seksiä mediassa jne.

Reija S-S Pohjois-Tapiolan yläkoulu

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Pohjis osallistui mediataitoviikkoon

  1. paavo sanoo:

    Täytyypä kehittää meiänkin kouluun vastaava projekti…ajankohtainen ja erittäin tärkeä asia 😀

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s