QR-KOODIT: Seikkailu ja pelillisyys osana opiskelua

Pelimaailma ja älylaitteet kiehtovat lapsia yhä enemmän. Tämä on hyvä huomioida myös kouluopetuksessa, jotta koulu saadaan lähemmäksi oppilaan kokemusmaailmaa, ja oppilaasta tylsältäkin tuntuva aihe pääsee aivan uusiin sfääreihin, kun ne tuodaan esille yksinkertaisen pelin kautta. Näen QR-koodien avulla rakennetun suunnistusradan myös eräänlaisena seikkailupelinä, jossa oppilas pääsee etsimään kouluun (miksei uloskin) kätkettyjä QR-koodeja, joiden taakse kätkeytyy jokin tehtävä. QR-koodeja voi tehdä monella eri ohjelmalla, mutta itse olen käyttänyt seuraavan linkin takaa aukeavaa sivua. Tyhjään tekstikenttään syötetään esimerkiksi haluttu tehtävä ja viereen syntyy sen QR-koodi, jonka voi tallentaa omalle koneelle kuvatiedostona ja tulostaa ulos.

Omat oppilaani ovat suunnistaneet pitkin koulun käytäviä ja luokkia useissa eri oppiaineissa. Joskus mukaan suunnistusretkelle on pitänyt pakata älypuhelimen, kynän ja kartan lisäksi äidinkielen kielioppikirja ja joskus jopa tangram-palat! Viimeisin QR-koodaus tehtiin uskonnossa teemalla ”Ristiretki koodipaikoille”.

koodaus

Oppilailta on tullut tähän mennessä vain positiivista palautetta tästä työskentelytavasta. Eräs oppilas sanoi, että on kivaa, kun ei tarvitse aina istua omalla pulpetillaan, vaan voi työskennellä esimerkiksi lattialla maaten (joskus koodi on kätketty esimerkiksi lattiarajaan). QR-koodaus kutkuttaa helposti meissä asuvaa tutkimusmatkailijaa ja aarteenetsijää, sillä ”aarre” ei ole heti nähtävissä löytämisenkään jälkeen, vaan se on ensin luettava omalla älylaitteellaan. Koodeja voidaan metsästää myös pareittain tai pienissä ryhmissä, jolloin ei ole välttämätöntä, että kaikilta löytyy älypuhelin. Oppilaat kokevat pienryhmätyöskentelyn tällaisessa työskentelytavassa mielekkäänä, sillä joskus tehtävät saattavat vaatia toisten mielipiteitä tai ongelmanratkaisutaitoja.

Kannattaa kokeilla! Suosittelen!

Mukavaa alkanutta uutta vuotta kaikille!

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s