Katoaako kuvisope?

Uuden opsin hengen mukaista oppilaskeskeistä ja tutkivaa oppimista voi haitata pätevän kuvataideopettajan katoaminen kouluista. Taiteen opiskelussa korostuu oppilaan omaehtoinen luova sisällöntuottaminen. Kuvataide antaa perusvalmiudet digitaaliseen kuvaan ja videotyöskentelyyn. Näitä taitoja voidaan käyttää monen asian oppimiseen ja muiden oppiaineiden hyväksi myös kahdeksannella ja yhdeksännelläluokalla, jolloin kaikille yhteistä kuvataidetta ei enää ole. Kun oppilaiden tvt-valmiuksiin kiinnitetään huomiota 7lk:n kuvataiteessa ovat opettajat voineet keskittyä aineidensa sisältöjen opettamiseen.

Nykykulttuurissa välitetään valtavat määrät informaatiota visuaalisesti. Toiminnallinen ja luova työskentely kannustaa myös oppilaita joille oppikirjoista opiskelu on hankalaa.

Uudessa tuntijaossa valinnaisuuden tuntimäärä kapenee kahdestatoista yhdeksään tuntiin, joista osa on korvamerkattu taide- ja taitoaineille. Espoossa tuntijaossa on edelleen avoimia kysymyksiä. Ovatko taito- ja taideainekorissa mukana läpi peruskoulun yhdeksännelle jatkuvat aineet? Vaiko ainostaan aineet jotka loppuvat seitsemännellä?

Kiertävällä opettajalla ei ole mahdollisuutta sitoutua poikkitieteellisiin tutkiviin opetuskokonaisuuksiin joihin kuitenkin lähes aina kaivataan visualisointia ja tiedon luovaa tuottamista. Miten saada oppiaineet yläkoulussa toimimaan parhaiten yhteen, miten synnyttää oppilaan näkökulmasta mielekkäitä kokonaisuuksia? Näitä asioita pohditaan parhaillaan ja niihin jokaisella aineryhmällä on jotain erityistä annettavaa.

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Katoaako kuvisope?

  1. liisailomaki sanoo:

    Provosoiva otsikko sinulla! Teki mieli parkaista, että ei katoa, toivottavasti! Eli tärkeästä asiasta kirjoitat.

    Liked by 1 henkilö

  2. Marja sanoo:

    Huoli on aiheellinen kuvataiteen katoamisesta oppiaineena. En pidä otsikkoa lainkaan provosoivana. On todella sääli että visuaalinen kasvatus on ajaettu niin ahtaalle kuin se nyt on koululaitoksessamme.

    Tykkää

Jätä kommentti