Verkostoitumisesta

Aloitin digikehittäjä opettaja koulutuksen syystalvella 2014. Koulutukseen on liittynyt verkostoitumiseen liittyviä tehtäviä, joiden parissa puurtamisen yhteydessä olen tehnyt verkostoitumisesta havaintoja.

Verkostoitumisen on nimittäin osoittanut omat kiemuransa ja haasteensa koulutuksen aikana. Opintojen myötä olen liittynyt lukuisiin itselleni ammatillisesti tarpeellisiin sosiaalisen median verkostoihin, tavoitteenani saada hyötyä ja vastaavasti tuottaa ryhmälle hyötyä. Hämmästys on ollut suuri, kun symbioottista suhdetta näihin verkostoihin ei ole syntynytkään. Ryhmät ovat olleet hyviä, mutta pääsääntöisesti olen ollut niissä saamamiehenä. Jotenkin olen päätynyt käyttämään niitä ikään kuin hakuteoksina. Paria peukutusta ja kommenttia lukuun ottamatta en ole antanut ryhmille juuri mitään. Biologian termejä mukaillen kyse on ollut pääasiassa loisimisesta. Kynnys kirjoittamiseen tuntuu suurelta, kun ei ole mitään varsinaista lisättävää uuden opetusteknologian kuulumisista. Miksi osallistuminen on niin hankalaa? Miksi verkkotyöskentely tuntuu usein nurinkuriselta ja tekniikkavetoiselta?

Opintojen mobiiliosion ja muutaman elämänmakuisen sattumuksen innostamana käynnistimme luokkamme kanssa projektin, jossa asiat etenivät hieman erilailla.  Erään luontokoulupäivän paluumatkalla hoksasimme 3. luokkalaisten oppilaitteni kanssa lähialueellamme olevan puupolun ja päätimme päivittää sitä qr-koodein sen käytettävyyden parantamiseksi koulussamme. Lähtöajatuksena oli osoittaa kiitollisuutta ja laittaa hyvä kiertämään. Idea syntyä edesauttoi se, että koulumme oli vihdoinkin ja juuri saanut uudet ajanmukaiset leikkipaikat pihalleen ja ensimmäiset niiden tärvelemiset iltakäytössä oli koettu. Halusimme osoittaa teoilla, että luokkamme arvosti uudistettua pihaamme. Projektin käynnistämistä helpotti se, että puupolun rastien laadukkaat opetusmateriaalit olivat tehty aikanaan muiden toimesta, mutta vuosien saatossa ne olivat jääneet pedanetin kätköihin odottamaan tulostamisten jatkumoa. Tutustuttuamme tekniikkaan saimme tehtyä toimivat laminoidut protoversiot aika nopeasti. Olimme tyytyväisiä, mutta samalla aloimme pohtia, että koodiemme pitäisi oikeastaan olla siellä pysyvästi muidenkin ihmisten skannattavissa. Puisto polkuineen on näet aktiivisessa käytössä myös kouluaikojen ulkopuolella. Niinpä tarjosimme ideaamme kaupungille puupolun uudistamisesta uusin qr-koodit sisältävin kyltein.

Iloksemme kaupunki innostui alueemme kehittämishankkeen kautta projektin toteuttamisesta. Intoa puhkuen ja ilman aiempaa kokemusta jatkoimme projektin eteenpäinviemistä. Samalla, kun ähelsimme projektimme parissa, otimme erilaisissa lupa-asioissa yhteyttä perinteisesti puhelimella, sähköpostitse ja kasvotusten kaupungin luontokouluopettajaan, puistoistamme vastaavaan metsäinsinööriin, kaupunginosaamme kehittämishankkeen koordinaattoriin ja paikalliseen 4h-yhdistykseen. Kun projekti sai hyväksynnän kaupungin suunnalta, yhteydenpitoon liittyi vielä kaupungin tiedotus ja laatat lopulta valmistava yritys. Voin sanoa, että verkostoituminen näillä perinteisemmilläkin välineillä ja menetelmillä on onnistuessaan tehokasta. Meidän osaltamme sen reseptin voi tiivistää seuraavasti.

Suunnitellaan hanke, jolla on tekijöilleen merkitystä ja lähdetään toteuttamaan sitä. Merkityksellisyydestä kumpuaa motivaatiota, mikä helpottaa toteuttamista erityisesti silloin, kun mennään yllättäen vastatuulessa. Me esimerkiksi teimme koodimme pariin kertaan uudestaan niissä ilmenneiden teknisten virheiden vuoksi. Virheistä opitaan ja tarpeen tullen matkanvarrella eteen tulevat ongelmat ratkotaan yhdessä asiantuntijatahojen kanssa. Samalla tutustutaan näihin uusiin ihmisiin ja siinä sivussa verkostoidutaan aidon yhteistyön myötä.

QR-koodit

Valmiit kyltit laaduntarkistuksessa.

Onnistuneen projektin myötä muodostuneen verkoston on tapana poikia myös uusia projekteja ja verkostoitumismahdollisuuksia. Luokkamme päivittämän puupolun avajaiset pidettiin viimeviikolla Meidän Gammelbacka –tapahtumassa, siellä esittelimme tuotostamme alueen asukkaille ja oppilaiden vanhemmille. Lisäksi olemme esitelleet polkua tähän mennessä kahdelle vierailevalle koululuokalle ja päässeet mukaan uuteen mielenkiintoiseen projektiin, josta voi lukea Facebookissa yhteisöstä Gammelbackan puro.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Verkostoitumisesta

 1. liisailomaki sanoo:

  Hyvä arviointi virtuaalisista verkostoistasi! Ehkä pitää olla jotain intohimoa ennenkuin toimii niissä ”antajana”? Tykkäsin kovasti QR-koodihankkeestasi! Laitan Jukka Koivistolle linkin!

  Tykkää

 2. ostrojulle sanoo:

  Kiitos kommentista ja linkin jakamisesta Liisa. Olet varmasti jäljillä tuon intohimokysymyksen kanssa. Olen innostunut kovastikin, mutta tietty tekniikkavetoisuus digiteknologian ja oppimisen keskustelussa syö ainakin minulla intoa ja intohimoa osallistumisesta. Tällaisen keskustelun käymiselle tuntuu olevan harvemmin aikaa ja se on huono juttu. Jos digiasioita opitaan digiasioiden vuoksi, kasvatetaan helposti kuluttajia eikä tuottajia ja eksytään siitä hengestä, joka strategioista ja opsista löytyy. Vaan jos tästä näkökulmasta lähtee asioista puhumaan niin helposti saa vastustajan pelipaidan päälle.

  Tykkää

 3. Reija Salaspuro-Selänne sanoo:

  Tunsin samaisen piston itsessäni kuin kirjoittaja – seuraan enemmän kuin annan. Verkostoitumisessa jään usein ”stalkkaajan” rooliin. POlen aktiivinen pienemmissä ryhmissä, mutta miksi en muualla ??? Kirjoituksen lukemisen jälkeen päätin kommentoida ja kirjoittaa ryhmän erkkamaikat FB ryhmän sivustolle viikoittain jotain. Onhan minulla annettavaa – aina ei vain jaksa jakaa :-). Oli kiva huomata että ihmiset olivat lukeneet ja jopa kommentoineet kirjoituksiani ja jopa esittivät lisäkysymyksiä.

  PUUPOLKU Mahtavaa että kaupunki lähti mukaan luontopolku-projektiinne. Polusta on varmasti GR-koodeinnen iloa monelle ulkoilijalle ja oppilaat saivat/saavat olla mukana koulun ulkoupuolisessa toiminnassa. Monesti upeasti toteutetut projektit jäävät koulun sisälle eikä niillä välttämättä ole kosketuspintaa reaalimaailmaan. Kiitos – vierailen polulla kun olen alueella.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s