Blogit apuna opetustyössä

Olen ala-asteen opettajana pitänyt blogia jo vuosia ja kokenut sen hyödylliseksi työvälineeksi itselleni hyvien nettimateriaalilinkkien tallentamiseen ja jakamiseen kollegoille. Useimmiten lukijat löytävät blogiini Googlen hakutulosten ohjaamana. Pidän Open linkkivinkit –nimistä blogia sekä luokan omaa blogia.

Luokan oma blogi

Luokan omaa blogia päätimme oppilaiden kanssa lähteä tekemään, jotta meidän erilaisille digitaalisille tuotoksillemme löytyisi joku hyvä säilytyspaikka. Tavoitteena oli siis tehdä blogi, josta selkeiden tunnisteiden ansioista oppilaat voisivat helposti etsiä omat työnsä (esim. animaatiot) ja katsella niitä vaikka kotoa oman perheensä kanssa. Sovimme selkeät säännöt, kenenkään kasvoja tai nimiä ei blogissa tulla esittelemään. Tällä tavalla pystyimme tekemään kaikille lukijoille avoimen blogin. Luokallamme on myös oma Youtube-tili, josta upotan Blogger-pohjaiseen blogiimme videoita. Vain minulla on tunnukset em. palveluihin, jotta väärinkäytöksiä ei esiintyisi. Koen blogin erittäin helppokäyttöisenä, selkeänä ja oppilaita motivoivana tapana esitellä ja säilyttää oppilaiden tuotoksia ja tekemisiä.

Linkkivinkit

Yllätyksekseni olen vuosien saatossa huomannut, että opettajat tekevät todella paljon materiaalia itse, vaikka se löytyisi valmiina ja ilmaiseksi netistä (tekijänoikeudet huomioiden). Vaikuttaa siis siltä, että opettajat eivät aina tiedä, mitä netistä voi löytää ja miten. Tässä yritänkin auttaa kollegoitani linkkivinkkien kautta: – netistähän löytyy lähes mitä tahansa sieltä keksii etsiä. Tosin voi olla, että se löytyy vain englanniksi, mutta se ei useinkaan paljon haittaa. Esimerkiksi fysiikassa erilaiset simulaattorit ovat olleet todella hauskoja oppilaiden mielestä, eikä englanninkieli paljon menoa haittaa.

Sosiaalinen media opettajan apuna

Suurin kävijämäärä blogeihin tulee aina juhlapyhien ja askarteluvinkkien etsimisen ajankohtana. Nykyään varsinkin luokanopettajille suureksi apuvälineeksi on noussut Pinterest, jonne askartelu- ja kuvataidevinkit voi tallentaa helposti ja selkeästi kuvina. Välillä minua tosin häiritsee se, että lähdetiedot puuttuvat, kun kuva ladataan suoraan palveluun ilman linkkiä. Itsekin olen siirtynyt käyttämään askartelu- ja kuvataideprojekteissa Pinterestiä blogin sijaan, koska ideat löytyvät kuitenkin helpoimmin kuvina, jotka on itse saanut kategorisoida eri kansioihin. Facebook on puolestaan erilaisten ryhmien avulla tehnyt ideoiden jakamisen todella helpoksi opettajalta opettajalle, ainoa haittapuoli siinä on se, että kerran sieltä löydettyä ideaa voi olla vaikea löytää uudelleen jälkikäteen, jos sitä ei ole johonkin tallentanut.

Blogien kultakausi alkaa olla selkeästi ohi, sen huomaa helposti mm. Youtuben, Instagramin, Twitterin ja Pinterestin suosion valtavana lisääntymisenä. Moni opetusmateriaalin tuottajakin onkin laajentanut näkyvyyttään näihin kaikkiin sosiaalisen median muotoihin saavuttaakseen mahdollisimman suuren joukon opettajia ja kasvattajia. Koulumaailman ja mm. tutkimusten ja akateemisten julkaisujen kenttänä blogi pitää kuitenkin edelleen hyvin pintansa.

Syksy on opettajille usein uusien ideoiden etsimisaikaa.

Syksy on opettajille usein uusien ideoiden etsimisaikaa.

Mainokset

Tietoja simpaus

Espoolainen opettaja
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: Blogit apuna opetustyössä

 1. ollistarck sanoo:

  Nappaan kiinni tuohon valmiiseen materiaaliin. Itse syyllistyn jatkuvasti siihen, että teen itse materiaalini, sekä teoriaa että tehtäviä. Toisaalta pidän siitä, vaikka tosiaan voisi käyttää hyödyksi jo valmiiksi tehtyä materiaalia. Mutta itsellä on kyllä selvä syy omaan käytökseeni.
  Totuus on vain se, että kirjat eivät miellytä minua. Aina on puutteita kirjoissa ja silloin mietin asiakkaan, oppilaan, parasta. Jos kerran minä vaadin oppilailta laatua tekemiseen, niin minun on kyettävä myös tarjoamaan heille laatua.

  Tykkää

  • simpaus sanoo:

   Täytyy tietysti myöntää, että itsekin joudun tekemään materiaalia silloin tällöin. 🙂 Hyvää matskua vaan ei löydy kaikista haluamistani aiheista. Varsinkin tämä tvt on sellainen aihe, josta ei aina löydy alakouluikäisille haluamaani materiaalia.

   Tykkää

 2. liisailomaki sanoo:

  Olipa hyvä kirjoitus siitä, miksi ala-asteen open kannattaa käyttää blogia! Kiitos!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s