Saletisti ebola – Katoin netistä!

10 miljardia Google-hakua

Suomessa. Vuodessa. Se tekee pyöreästi 1800 googlausta perpersikka. Suomessa.Vuodessa. Eniten etsimme tietoa urheilusta, televisio-ohjelmista ja terveydestä. Hakusanojen top-10 aiheet olivat vuonna 2014:

  1. jääkiekon mm
  2. sotshi
  3. ebola
  4. vain elämää
  5. pins
  6. iphone 6
  7. nordean verkkopankki
  8. euroviisut
  9. vaalikone

“Entäs sitten? Kaikkihan googlettaa?! “

Niinpä! Juurikin siksi kannan suurta huolta siitä, oppivatko nuo diginatiiveiksi luonnehditut tulevaisuudentoivomme suodattamaan hakemaansa tietoa.

Empiirinen havainto omasta lähipiiristäni on näet osoittanut, että nykyaikuisilla kriittinen lukutaito ainakin on vielä kovin hakusessa. Se, mitä kuukkeli kertoo, on tietysti totta. Se, mitä netti neuvoo terveellisestä uutuusdieetistä, on samantien uusi elämäntapa. Se, mitä kaverin kaveri mainostaa Facebookissa, on ehdottomasti parasta juuri minulle. Tässä kohtaa otan mielessäni lähimmäistä korvista kiinni, ja ravistan: “Haloo! Onko ketään kotona?”  Samalla tulen usein miettineeksi, mikä on lasten ja nuorten kohtalo tässä tiedon ja “tiedon” yltäkylläisyydessä.

Sukunimi.etunimi (vuosiluku, sivunumero) vs. Suomi24

Kouluissa haetaan paljon tietoa netistä. Hyvä. Kouluissa puhutaan paljon tekijänoikeuksista ja lähdeviittauksista. Hyvä. Kouluissa kannustetaan tutkimaan, onko tieto luotettavalta sivulta. Hyvä. Mutta – osataanko lähdekriittisyyttä soveltaa myös vapaa-ajan arkitouhuissa? Onko keskustelupalstalla maalailtu sotaskenaario ollenkaan todennäköinen? Onko naapurin Martti-Johanneksen googlaamassa tautidiagnoosissa tolkkua lainkaan? Onko suosikkiblogissa nähty ihanneihminen kuvaushetkellä näyttänyt samalta kuin otoksessa? Onko kaverin nettikauppatilaus kuitenkin liian hyvä ollakseen totta?

“Miks mä en voi vaa kopipeistaa?”

Opettajana tunnen vastuun taakan hartioillani. Fakta on faktaa, tulevaisuudessakin. Fysiikan lait tuskin muuttuvat, sanaluokat pysyvät paikoillaan ja laskujärjestykseen ei kukaan tule kajoamaan. Mutta – “Miks nää täytyy opetella, ku netist näkee vastauksen?”   Siinäpä se! Tämä on mielestäni päivän polttava kysymys, mihin jokaisen nykyajan opettajan pitää miettiä itselleen sopiva vastaus. Omaani mietin yhä. Se saattaisi mennä jotenkin näin: “Siks, että netistä näkee vastauksia. Mitkä niistä yhdistelet omaksesi?” (Fysiikan lait – 105 000 hakutulosta, laskujärjestys – 3120 tulosta, sanaluokat 29 300 tulosta.)

media

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s