Sähköinen koe Flubaroolla

Pidin eilen ensimmäisen kokonaan sähköisen kurssikokeeni. Koska kemia ja matikka ovat notaatioltaan hiukan hankalia aineita testata sähköisesti, on sähköisten kokeiden laatiminen jäänyt odottamaan sitä, kun on ihan pakko. Viime jakson lopussa päätin kuitenkin kokeilla sähköistymistä varovaisesti MAB5-kurssin kokeen kanssa.

MAB5-kurssi koostuu todennäköisyyslaskennasta sekä tilastomatematiikasta, joissa tehtävien ratkaisut ovat monesti hyvin lyhyitä. Tällöin tehtävistä saa monesti joko täydet pisteet tai sitten ei saa pisteen pistettä. Ajattelin siis, että kokeen voi hyvin toteuttaa monivalintakokeena, koska oikeaan lopputulokseen päätyminen tarkoittaa suurimmassa osassa tapauksia myös oikeaa laskutapaa. Toki arvauksen mahdollisuus on monivalintakokeessa aina olemassa, mutta todennäköisyys, että kokeesta selviytyisi arvaamalla loistavasti, on mitättömän pieni.

Opiskelijoilla oli kokeessa käytössään avoin netti. Ohjeeksi sanoin ainoastaan, että muiden ihmisten kanssa viestiminen on kiellettyä ja mikäli jää tästä kiinni, koe on suoraan hylätty. Muuten opiskelijat saivat hyödyntää kaikkea Internetistä löytyvää sekä halutessaan kuunnella vaikka musiikkia. Suurin osa opiskelijoista hakikin tietoa kokeen aikana katsomalla esimerkiksi opetusvideoita.

Toteutin kokeen Google Forms -lomakkeella ja Flubaroolla. Google Forms oli jo ennestään tuttu, joten kynnys kokeen tekemiseen oli matalampi kuin täysin vieraalla ohjelmalla. Flubaroota voi käyttää arvioinnin tukena, kun testi koostuu sellaisista kysymyksistä, joihin on vain yksi oikea ratkaisu. Flubaroo on liitännäinen, joka ladataan Googlen taulukkolaskentaohjelmaan, jonne Forms-lomakkeesta saadut vastaukset tallentuvat.

Muutama huomio kokeen tekemisestä Google Formsilla:

  • Muista sisällyttää kokeeseen tarvittavat kysymykset tunnistautumista varten ja laittaa nämä kysymykset pakollisiksi.
  • Google Formsilla kysymysten järjestyksen voi arpoa, jolloin kaverilta katsominen on hankalampaa. Muista kuitenkin, että jos kysymykseesi liittyy esimerkiksi jokin kuva, pitää ennen ja jälkeen kysymys-kuvayhdistelmän laittaa sivunvaihto, jotta nämä osiot eivät arpoudu erilleen toisistaan.

Kun olet tehnyt kyselylomakkeen Google Formsilla, avaa vastaustaulukko ja lataa Google Sheetsin liitännäiseksi Flubaroo. Luo tämän jälkeen mallivastaukset vastaamalla itse kyselyyn lomakkeen kautta. Vastauksesi tallentuvat ja Flubaroo vertaa opiskelijoiden vastauksia mallivastauksiisi ja osaa näin pisteyttää tehtävät suoraan. Tämän jälkeen olet valmis pitämään kokeen. Kun olet saanut kaikki vastaukset taulukkoon, käynnistä Flubaroon arviointityökalu. Valitse omat vastauksesi Answer Key:ksi, joihin Flubaroo vertaa saatuja vastauksia ja seuraa Flubaroon antamia ohjeita. Flubaroo tuottaa sinulle tilastot kysymys- ja opiskelijakohtaisesti ja kokeen arviointi on tehty parissa minuutissa. Tarkemmat ohjeet englanniksi löytyvät täältä.

Olipa kiva aloittaa viikonloppu, kun ei tarvinnut kantaa huolta kokeiden korjaamisesta! Tietenkään monivalintakokeet eivät toimi suurimmassa osassa kursseista, mutta arvioinnin osana, esimerkiksi ohjattuna itsearviointina, tällaiset testit toimivat loistavasti. Tulen taatusti jatkossakin hyödyntämään Google Forms ja Flubaroo -yhdistelmää kursseillani.

Tietoja Hanna Hellstén

Oppijan motivoinnista, opetuksen kehittämisestä ja TVT:n opetuskäytöstä kiinnostunut Karjaan lukiossa ja yhteiskoulussa työskentelevä matematiikan ja kemian opettaja.
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Sähköinen koe Flubaroolla

  1. merjasaariaho sanoo:

    Harmi se, ettei voi tehdä kovin monipuolisia tehtäviä. Mutta onhan jopa korkeakouluissa isoja tenttejä, joissa vain monivalintaa. Mikseipä siis lukiossa. Hyvä Google Fomsissa ja monivalintakokeessa on se, että opiskelijat voivat vastata vaikka omilla puhelimillaan. Varalaitteita toki pitää olla, itse sain sen kokea viime viikolla kuullun ymmärtämisen kokeessa.

    Tykkää

Jätä kommentti