Digitulen välissä

Digiosaaminen, tvt-asiat, atk-oppiaine (haamuko?), diginativiivi, ICT koulussa jne. Kovasti pitäisi kaikki määritellä. Itsekin olen yrittänyt määritellä. Tällä hetkellä olen digiosaamisen kannalla.

Olen nuori opettaja, syntynyt 90-luvulla. Yliopistossa minut luokiteltiin diginatiiviksi ja y-sukupolven edustajaksi. Diginatiiviushan tarkoittaa sitä, että on elämänsä alusta saakka oppinut ja tottunut olemaan teknologian kanssa tekemisissä. Tällä määritelmällä kyllä, olen diginatiivi. Verratessani omia teknologisiaosaamistaitojani (eli sitä digiosaamista) tämän hetken yläkoululaisiin voin olla ylpeä. Olen käynyt peruskouluni käytännössä kokonaan 2000-luvulla ja kuulun siihen sukupolveen, joka on loistanut PISAssa. Empiirisiin havaintoihini perustuen digiosaamiseni on ollut yläkoulussa korkeammalla tasolla kuin mitä se nykyisillä oppilaillani on. Oppilaat kyllä osaavat viihdekäyttää teknologiaa, mutta he eivät osaa esim. luoda kansioita koneella, eikä tabletilla, ei täyttää lomakkeita, käyttää perus tekstinkäsittely-, taulukointi-, tai esitysohjelmia. Ei edes älypuhelimillaan. Mikä meni pieleen? Miten maailman osaavimmista nuorista tuli facebookin tykkääjiä, instagrammailijoita ja snapchattailijoita. Koulussakin.

Huomautan edelleen olevani nuori opettaja, joten uskallan tämän nyt ääneen sanoa. Rakkaat kollegat, en usko teidän tehneen mitään osaamisenne päivittämiseksi nykypäivään. Toki kärjistettyä, sillä eihän kukaan olisi minua nyt opettamassa nousemaan seuraavalle tasolle digiosaamisessani tai digiopettajuudessani. Mutta silti. Olen sitä mieltä, että täällä ihanassa Suomessamme ei ole tehty juurikaan mitään sen PISAn loistoajan jälkeen. On vain tuudittauduttu huippuosaamiseemme. Ja kyllähän suomalaiset opettajat onkin huippuosaajia, tottakai. Eihän muuten OKL:n sisäänpääsyprosentti olisi vuosittain 5% molemmin puolin. Olisi hyvä, jos koulussa edelleen opetettaisiin teknologian käyttötaitoja, muutenkin kuin viihdekäyttöön. Tulisiko TVT:n olla omana erillisenä oppiaineenaan? Miksipä ei. Ainakin näin alkuun. Sitten, kun taidot ovat yleisesti sillä tasolla, että pärjätään, niin olisi ihan ok siirtää digiosaaminen osaksi yleistä opetussuunnitelmaa, kaikkiin oppiaineisiin integroituna. Nykyisellään jää liian paljon yksittäisten opettajien jaksamisen ja kiinnostuksen varaan oppiiko nuori digiosaamisen perustaitoja.

Pitäisikö kaiken olla digiä? Noh, nyt nuorena opettajana minulta onkin sitten haettu vastauksia työyhteisössäni sen kehittämiseksi. Mahtavaa! Ei sillä, että minulla siihen parhaat vastaukset olisi, vaan sillä, että työyhteisöni haluaa tehdä jotakin ollakseen ajan hermolla mukana. Toki on mairittelevaa, että se kysymys sattuu olemaan kohdistettuna usein minulle. On vaikeaa määrittää oikeaa vastausta siihen, tuleeko lapselle antaa heti tämän silmät auki saatuaan tabletti kouraan. Toisaalla arvostetut tutkijat antavat lausuntoja teknologian yltäkylläisyydestä ja sen negatiivisista vaikutuksista terveyteen, mutta toisaalla taas kuulutetaan teknologian olevan se ainoa ainoa oikea ratkaisu. Järki käteen näissäkin asioissa.

Digiyötä.

Anne Turunen

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Digitulen välissä

  1. liisailomaki sanoo:

    Kiva kirjoitus, Anne. Olen ollut mukana nyt 30 vuotta tässä tietotekniikan opetuskäytön kehittämisessä. Olet oikeassa siinä, että osalta opeista osaamisen päivittäminen on jäänyt toteuttamatta. Oli myös aika hienoa lukea tuosta sun kouluajasta – en ole ajatellut tätä aikaisemmin näin, mutta varmaan totta: aikaisemmin osaamista tuettiin systemaattisemmin.

    Tykkää

  2. merjasaariaho sanoo:

    Huha, olipa synkkä kuva vanhemmista opettajista. Onko ihan näin kuitenkaan;)

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s