OPSista!

Olen tämän syksyn aikana digikehittämisen lisäksi päässyt osallistumaan NOPS 2016 -työskentelyyn ja samalla tutustunut tulevan opetussuunnitelman luonnokseen. Viesti on hyvin selkeä: tieto- ja viestintäteknologiataitoja pidetään tärkeinä kansalaistaitoina ja niitä on hyödynnettävä perusopetuksessa kaikilla vuosiluokilla. TVT-opetuksen tulee olla suunnitelmallista ja tieto- ja viestintäteknologiataitoja on käytettävä eri oppiaineiden opiskelussa sekä muussa koulutyössä.

Jo kahdella ensimmäisellä vuosiluokalla puhutaan näppäintaidoista osana kirjoitustaidon arviointia sekä teknologiaan tutustumisesta. Tieto- ja viestintäteknologian käyttäminen on sisällytetty myös eri oppiaineiden sisäisiin tavoitteisiin. Esimerkiksi 3. – 6. luokilla TVT-taidot on jaoteltu neljään osa-alueeseen: 1)käytännön taidot ja oma tuottaminen, 2) vastuullinen ja turvallinen toiminta, 3) tiedonhallinta sekä tutkiva ja luova työskentely ja 4) vuorovaikutus ja verkostoituminen. Oppilasta kannustetaan etsimään itselleen sopivia tapoja opiskella. Tieto- ja viestintäteknologiaa on hyödynnettävä monipuolisesti eri oppiaineissa ja muussa koulutyössä. Tähän kuuluu myös yhteisöllisen oppimisen tukeminen.

Nämä taidot eivät siis enää ole opettajan oma pedagoginen valinta, vaan niiden tulee kulkea mukana kaikessa opetuksessa. Kyse ei ole siitä, että kaikesta vanhasta ja hyvästä on luovuttava, vaan on hyväksyttävä se, että samalla kun maailma muuttuu myös koulun on muututtava vastaamaan sen vaatimuksia. Koulun tehtävänä on kuitenkin tukea oppilaita selviytymään yhteiskunnan ja työelämän vaatimuksista. Samalla kun koulu muuttuu, myös opettajan rooli muuttuu kansankynttilästä oppimisen ohjaajaksi. Kaikkea ei tarvitse eikä voikaan osata itse. Samalla tavalla kuin oppilaiden, myös meidän on opittava uusia keinoja tiedon hallintaan ja jäsentämiseen, verkostoitua ja löytää itsellemme sopivat tavat hyödyntää tieto- ja viestintäteknologiaa.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: OPSista!

  1. ostrojulle sanoo:

    Kiitos, kauniisti aseteltu. Taidan lainata tätä omassa O365 koulutuksessa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s