Jos liitu katkeaa

Kun vuonna 2010 eurooppalaisilta opettajilta kysyttiin, millainen heistä olisi tulevaisuuden koulu 4-5 vuoden kuluttua, suurin osa heistä kuvaili älytaulullisia luokkahuoneita. Se oli hienointa, mitä opettajat silloin tiesivät. Kohta on vuosi 2015 ja älytaulujen päälle laskeutuu pöly. Teknologinen kehitys on niin nopeaa, ettemme pysty kuvittelemaan edes viiden vuoden päähän.

Siksi onkin keskityttävä oppimistavoitteisiin. Vaikka uusia teknisiä vempaimia ja sovelluksia syntyisi joka yö (ja niitähän syntyy!), pitää tavoitteiden ohjata välineiden valintaa eikä välineiden johtaa oppimista. Välineet ovat meidän apunamme. Ei ole vain yhtä keinoa tai sovellusta, jolla saavutetaan paras tulos. Opettajan pitää vain tietää, mitä työkaluja oman kunnan kaapista löytyy. Hänen pitää esitellä ne oppilaille ja antaa oppilaan valita niistä kätevimmät tavoitteeseen pääsemiseksi.

Hyvää työtä saa aikaiseksi liidulla ja taululla – siinä opettaja epäonnistuu harvoin, vain liitu saattaa joskus katketa.
Hienoa on saada liitutaulun työt muistiin älytauluun ja yhdistyä muuhun maailmaan – opettaja ottaa riskin: kaikki ei ehkä sujukaan niin kuin opettaja suunnittelee.
Mutta kun älytaulut irrotetaan seiniltä ja pannaan oppilaiden taskuun, riskin otto siirtyy opettajalta oppilaille. Oppilaat saavat kokeilla, onnistua ja epäonnistua, he oppia yhdessä ja yksilöllisesti tavoitteiden rajaamalla alueella käyttäen multimediaalisia työkaluja. Pitää uskaltaa päästää irti vanhasta ja kokeilla uutta. Vain niin voi oppia. Opekin.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Jos liitu katkeaa

  1. Napakka kirjoitus. Ja asiaa.

    Tykkää

  2. iiinan sanoo:

    Älytaulun siirtyminen seinältä taskuun on huomio, jota voinen lainata jossakin sopivassa yhteydessä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s